Ovaj praznik nas podseća na dug i mukotrpan put koji su žene prošle u borbi za društvene jednakosti i pravde. I danas žene moraju da nastave borbu za jednake uslove i plate za posao koje obavljaju, kako bi unapredile svoj položaj u društvu, rekle su na konferenciji za medije, koja je održana povodom Dana žena, predstavnice Foruma žena Socijalističke partije Srbije.

Kažu da SPS, kao jedina prava partija levice u Srbiji nikada neće odustati u borbi za jednakost i ravnopravnost. Ističu da su sprovele niz aktivnosti koje se tiču prava žena u Srbiji. Jedna od najvažnijih odnosi se na zaštitu žena od svih oblika porodičnog nasilja.

„Porodično nasilje je posebno eskaliralo ove godine, pa je za samo par meseci život u porodičnom nasilju izgubilo devet žena. To je veliki procenat i strašan gubitak za našu državu. Mi smo upravo kroz naše aktivnosti htele da žene na neki način upoznamo sa tim kako da prepoznaju nasilje, da ih edukujemo kome da se obrate, da ih povežemo sa institucijama koje rade na zaštiti žena od nasilja, da im kažemo koja je njihova odgovornost u slučaju kada su svedoci nasilja i nasilje prepoznaju“, rekla je predsednica Foruma žena Javorka Ranđelović.

Gradska većnica za obrazovanje i podpredsednica niških socijalista Marija Ranđelović, kazala je da žene nažalost, obeležavajući ovaj praznik nisu ni svesne koliko je on značajan. Ističe da su žene prošle mukotrpan put, da bi danas jednako, a možda i dominantnije učestvovale u vlasti.

„Žene su dominantne u prosveti, stiče se utisak da je rad u prosveti žensko zanimanje, a to nam upravo govori da mi i zanimanja jošuvek delimo na ženska i muška. Ne znam koliko smo zapravo mi srušili predrasude i postigle određenu jednakost“, rekla je Ranđelović.

Zamenica predsednice Foruma žena Jelena Mitrovski je istakla da je rodna ravnopravnost osnovna odlika levičarske ideje. Podseća da se SPS oduvek zalagala za izjednačavanje muškaraca i žena u svim oblastima. Ona je dodala da su žene većinsko stanovništvo u Srbiji i na kraju poručila da Socijalisti nikada neće odustati od borbe za rodnu ravnopravnost.

Izvor: Niške vesti

Autor: Violeta Miličević